Followers

Iaroslava Colotelo

Publicat de Lutac Razvan vineri, 18 decembrie 2009 0 comentarii

Nume complet : Iaroslava Oresia Liubomera Colotelo

Data naşterii : 28 decembrie 1954

La Zorea din : 1995 (membru fondator)

Doamna Iaroslava Colotelo este fondatoarea Ansamblului Uniunii Ucrainenilor din România - Zorea.În prezent, pe lângă faptul că este membră a grupului, ea ocupă următoarele funcţii:

* Consilier superior în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, sector legat de minorităţi naţionale

* Preşedinta filialei de Bucureşti a Uniunii Ucrainenilor din România

* Preşedinta Organizaţiei de Femei a Uniunii Ucrainenilor din România, funcţie în cadrul căreia colaborează cu toate organizaţiile minoritare similare din România şi alte ţări

Originară din satul Valea Vişeului, jud. Maramureş, la fel ca mulţi alţi membri ai grupului, doamna Iaroslava Colotelo a urmat, între 1973 şi 1977, cursurile Facultăţii de limbi şi literaturi slave din cadrul Universităţii din Bucureşti. Din 1977, a predat limbile ucraineană şi rusă la Şcoala Generală Bistra, jud. Maramureş. Între 1988 şi 1992, a ocupat funcţia de traducător la la Întreprinderea "1 Mai" din Ploieşti, dar şi la Administraţia Patriarhiei Române. Din 1992 şi până în prezent (cu o singură pauză, între 1994 şi 1997, timp în care a fost muzeografă în cadrul Muzeului Literaturii Române) a ocupat funcţia de consilier superior în Cadrul Ministerului Culturii. În 1995, a fondat Ansamblul Zorea, acesta nefiind singurul grup vocal fondat de doamna Iaroslava, ea formând şi ansamblul de copii "Clopoţeii Veseli". În prezent, dânsa scrie diverse articole în ziarele şi revistele editate de Uniunea Ucrainenilor din România, pentru a mediatiza activitatea culturală a etniei ucrainene.

Premii şi distincţii personale

Medalia Meritul Cultural Clasa a II-a, cat. F în anul 2005 din partea Guvernului României

Medalie din partea Ministerului Culturii şi Turismului pentru colaborare culturală româno-ucraineană şi medalie pentru activitate obştească din partea Asociaţiei Ucraina şi Lumea (în 2005)

Medalie din partea Direcţiei pentru Cultură Ivano-Frankivsk la a 10-a aniversare a Ansamblului ucrainean « Zorea » (în 2006)

Medalie din partea Uniunii Internaţionale a Căzăcimii cu ocazia comemorării a 300 de ani de la reînhumarea lui Mazepa la Galaţi (2009).